Seznamte se s Lemon Curd, jemným a zároveň pikantním citrónovým krémem, jehož domovinou je Velká Británie.
Tato svěží lahůdka má mnohostranné využití v kuchyni.
Můžete jej namazat na palačinky, toasty či lívance, použít jako náplň do muffinů a koláčů, do těsta, při pečení dortů nebo přimíchat do jogurtu či tvarohu ke snídani.
Recept na koláč s citrónem a zázvorem
Doba přípravy:
30 minut plus 60 minut na pečení a chlazení.
Ingredience:
Pro základ:
- 400 g zázvorových sušenek
- 100 g másla
Na polevu:
- 6 lžic Mackays Lemon Curd
- 2 vejce
- 125 g moučkového cukru
- 100 g mletých mandlí
- Kůra ze 2 citronů
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce citronové šťávy
- 125 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce třtinového cukru
Postup přípravy:
Předehřejte troubu na horkovzduch na 180°C.
Čtvercovou pečící formu o průměru 22 cm vyložte pečícím papírem a vymažte máslem. Když vykládáte formu, ponechte trochu pečícího papíru navíc, aby se dostal na dvě strany formy a trochu přečníval, pomůže vám to po upečení vyjmout plech z formy.
Sušenky utřete v kuchyňském robotu a vytvořte malé drobky. Případně dejte sušenky do velké mísy a šťouchejte je koncem válečku, dokud vám nevzniknou malé drobky. Máslo rozpustíme a přidáme k sušenkové drobence. Míchejte, dokud se drobky nezačnou shlukovat.
Směs zázvorových sušenek vtlačte na dno vyložené pečicí formy, abyste vytvořili rovnoměrnou kompaktní vrstvu. Základ dáme na 15 minut ztuhnout do lednice.
Mezitím si připravte polevu. Vejce, cukr, mleté mandle, citronovou kůru a dvě polévkové lžíce Mackays Lemon Curd dejte do velké mísy (nebo mísy stojanového mixéru) a elektrickým mixérem šlehejte do světlé a nadýchané hmoty. Do mísy přidejte hladkou mouku s práškem do pečiva a jemně promíchejte, aby se spojily. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a citronovou šťávu a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
Vyjměte zázvorový základ z lednice. Rozprostřete čtyři polévkové lžíce Mackays Lemon Curd a poté těsto rozválejte a jemně rozetřete, dokud nepokryje základ v rovnoměrné vrstvě. Posypeme třtinovým (nebo krystalovým) cukrem. Koláč vložte do trouby na 30-35 minut nebo dokud nebude propečený. To, že je hotový, poznáte, když je na dotek cítit pevná a pružná hmota, popřípadě vytáhnete špejli přiměřeně čistou.
Po upečení nechte koláč úplně vychladnout ve formě. Pomocí přečnívajícího pečícího papíru vyjměte z formy a nakrájejte na 16 stejně velkých čtverců.
Dobrou chuť !